FAQ - Veel gestelde vragen

Wat als er een hartstilstand is in jouw buurt?

Volg de volgende 6 stappen:
1.     Controleer bewustzijn, schud aan de schouders en vraag duidelijk hoorbaar: Gaat het? Het slachtoffer is bewusteloos.
2.     Bel direct 112, of laat iemand bellen.
3.     Controleer de ademhaling, geen normale ademhaling? Laat iemand de dichtstbijzijnde AED ophalen.
4.     Start direct met reanimeren, 30 borstcompressies.
5.     Beadem 2 keer
6.     Als de AED er is, ontbloot het bovenlijf en zet de AED in. Bevestig de elektroden en volg de opdrachten van de AED op. Ga door met reanimeren tot de ambulancemedewerkers het overnemen.

Hoeveel burgerhulpverleners zijn er nodig?

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Hart4Winterswijk wil rondom elke AED minimaal 15 burgerhulpverleners hebben.

Worden er meerdere burgerhulpverleners tegelijk opgeroepen?

Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

Kan er iets misgaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden. Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

Hoe lang is mijn certificaat geldig?

In het oproepsysteem van HartslagNu is jouw certificaat 2 jaar geldig. Als Hart4Winterswijk adviseren wij om na 1,5 jaar de herhalingscursus te volgen. Op die manier zal jouw certificaat nooit verlopen. In overleg met HartslagNu zullen wij je oproepen voor de herhalingscursus.

AED aanschaffen?

Wonen bij een AED, een VEILIG idee! Wie wil dat niet? Wilt u ook een AED aanschaffen voor uw buurt of bedrijf? Dat kan via onze centrale inkoop voor een gunstige prijs. Vraag naar de mogelijkheden via een mail naar: beheer@hart4winterswijk.nl