WINTERSWIJK – Hart4Winterswijk heeft in de afgelopen week de eerste AED-kast geïnstalleerd die op afstand kan worden geopend en gemonitord. Deze geavanceerde kast is geïnstalleerd aan de Esselinkhoekweg 3 in Brinkheurne. Voorzitter Johan G. Esendam vertelt: “Vanwege de grote afstanden tussen de aanwezige AED’s in het buitengebied hebben we besloten om daar deze geavanceerde AED-kasten aan te schaffen”.

Geavanceerde DefibCab AED-kast
Johan G. Esendam verder: “De volledig geconditioneerde DefibCab AED-buitenkast is door middel van een hygrostaat, een thermostaat, een verwarmingselement en een ventilator in staat de temperatuur en luchtvochtigheid dusdanig te regelen dat de AED veilig in de buitenkast kan worden geplaatst. Ook kan na de melding van een hartstilstand bij de meldkamer van 112 door de centralist van 112 de klep van deze AED-kast op afstand worden geopend. Dit levert weer tijdwinst op voor de burgerhulpverleners die dan niet eerst de pincode moeten intoetsen om de klep van de AED-kast te kunnen openen. Mede gelet op de grote afstanden tussen de AED’s in het uitgestrekte buitengebied van Winterswijk is deze tijdwinst van groot belang voor slachtoffers van een hartstilstand. Binnenkort zullen er meer van deze geavanceerde AED-kasten door ons worden geïnstalleerd.”

Onderhoudsteam Hart4Winterswijk
Esendam verder: “Na de melding van een hartstilstand bij 112 is het van levensbelang dat de opgeroepen AED’s goed functioneren en inzetbaar zijn. Daarvoor worden alle AED’s elk kwartaal gecontroleerd door de vrijwilligers van ons onderhoudsteam. Het onderhoudsteam bestaat uit 4 vrijwilligers voor de bebouwde kom en 2 vrijwilligers voor de buurtschappen. Wij willen het onderhoudsteam graag uitbreiden met mensen met een technische achtergrond die ons team als vrijwilliger willen komen versterken. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@hart4winterswijk.nl”.