Achterhoek Nieuws, 26 maart 2021

AED verwijsborden maken AED’s beter vindbaar

Het verwijsbord bij Bargerkempke en Bargerbosch is al geplaatst door Bert van Diest, vrijwilliger van het onderhoudsteam van Hart4Winterswijk . Foto: PR

WINTERSWIJK – Stichting Hart4Winterswijk gaat AED verwijsborden plaatsen aan lantaarnpalen om de plek waar AED’s hangen beter kenbaar te maken bij de Winterswijkse bevolking. Voorzitter Johan G. Esendam vertelt over het hoe en waarom.

“Als bij 112 een melding binnenkomt van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Bij een hartstilstand telt elke seconde, en elke vertraging en twijfel om dit levensreddende apparaat snel bij een reanimatie te kunnen inzetten, verkleinen de overlevingskans van het slachtoffer. Door plaatsing van AED verwijsborden met een pijl naar links of rechts aan lantaarnpalen, wordt tijdwinst behaald die de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk vergroten.”