WINTERSWIJK – Het Rode Kruis en Hart4Winterswijk gaan samenwerken in het geven van AED- en reanimatiecursussen. Carol Temming, voorzitter van het Rode Kruis: “In het Rode Kruisgebouw aan de Gasthuisstraat 78 in Winterswijk gaan we samen met Hart4Winterswijk een leslokaal inrichten voor het geven van AED- en reanimatiecursussen. Het Rode Kruis stelt in dat leslokaal onder meer de volgende faciliteiten beschikbaar: lesmateriaal zoals AED-trainers, oefenpoppen, maskers etc. Voordeel voor de instructeurs is daarbij dat zij niet meer hoeven te slepen met hun eigen lesmateriaal.”

LEER reanimeren
Johan G. Esendam voorzitter Hart4Winterswijk: “Als Reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting wil Hart4Winterswijk het volgen van een reanimatiecursus bij de Winterswijkse bevolking stimuleren en coördineren. Daarom zijn wij blij met deze samenwerking met het Rode Kruis. Hart4Winterswijk zal in het leslokaal 2 AED-kasten ophangen, zodat de cursisten ook het openen van de AED-kasten kunnen oefenen. In de bebouwde kom worden er naast het Rode Kruis ook lessen gegeven in de Muziekschool. Voor de buurtschappen worden de lessen op diverse locaties gegeven. Voor het geven van de cursussen zijn twaalf gecertificeerde instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) beschikbaar.”

Cursussen in september weer van start
Hans van der Meij, secretaris en opleidingscoördinator van Hart4Winterswijk verteld: “De heftige beelden van de hartstilstand van voetballer Christian Eriksen, tijdens de voetbalwedstrijd Denemarken-Finland, hebben veel los gemaakt. Het kan iedereen gebeuren, sportief, jong of oud. Het kan ook gebeuren dat iemand in jouw buurt onwel wordt, plotseling stopt met ademen en bewusteloos neervalt. Dat is natuurlijk schrikken dan, maar als je direct in actie komt, kun je het leven van het slachtoffer redden. Volg een reanimatiecursus en leer onder professionele begeleiding hoe je moet reanimeren en een AED te gebruiken. In een BLS/AED-cursus van 2,5 uur leer je hoe je een hartstilstand herkent, wat je als eerste moet doen, hoe je moet reanimeren in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Doe mee en meld je nu alvast digitaal aan op de website van Hart4winterswijk: https://hart4winterswijk.nl/leer-reanimeren/. Maak daar de keuze uit één van de cursusdata, een basiscursus of herhalingscursus en vul het aanmeldformulier in.”

Artikel: Achterhoek Nieuws