Winterswijkse Weekkrant 8 maart 2019

door Hart 4Winterswijk | mrt 8, 2019 |

Voldoende AED's en burgerhulpverleners in Winterswijk

Winterswijk – Voor de HARTveiligheid van haar bewoners, stimuleert de Nederlandse Hartstichting gemeenten om 6-minutenzones in te stellen. Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kan worden geboden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten.

Johan G. Esendam voorzitter van Hart4Winterswijk: “Na de binnenkort te houden inzamelingsacties in de laatste 5 woonbuurten, is de bebouwde kom van Winterswijk eind april met 59 stuks 6-minutenzones, met 59 AED’s die 24/7 voor iedereen bereikbaar zijn, van voldoende AED’s voorzien”.

Esendam verder: “Een AED-netwerk is niet compleet als bewoners niet weten wat zij moeten doen als iemand uit hun buurt een hartstilstand krijgt. Als Reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting wil Hart4Winterswijk het volgen van een reanimatiecursus bij de Winterswijkse bevolking gaan stimuleren en coördineren. Onze bestuursleden Hans Demkes en Hans van der Meij, gaan in de komende tijd hiermee als opleidingscoördinatoren aan de slag”.

Hans Demkes (links) en Hans van der Meij bij de les AED demonstratie kast.

Leer reanimeren!
Hans van der Meij: “In een reanimatiecursus leer je reanimeren en een AED bedienen. Je weet daarna hoe je moet handelen bij een hartstilstand. In de basiscursus van ongeveer 4 uur komen aan bod: Hoe je een hartstilstand herkent en wat je als eerste moet doen. Hoe je moet reanimeren en in welk tempo. Hoe je een AED aansluit en bedient. Samen met andere cursisten oefen je alle reanimatiestappen op oefenpoppen en maak je gebruik van een oefen-AED. Na afloop van de cursus ontvang je het NRR/ERC-certificaat. De reanimatiecursus kost 35 euro per cursist inclusief koffie en een lesboekje. Belangrijk om te weten: De diverse zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus via de aanvullende verzekering”.

Aanmelding en leslocaties
Na aanmelding met voor- en achternaam via opleidingen@hart4winterswijk.nl volgt een oproep wanneer en waar de cursus in een van de volgende locaties plaatsvindt:Rode Kruis gebouw, Gasthuisstraat 78; Winterswijkse Uitdaging (Oude SNS bank), Torenstraat 9 en Gebouw Loge De Achterhoek, Jeugdkerkstraat 6.